Χαράλαμπος Γιολδάσης

1968, ο Χαράλαμπος Γιολδάσης
με ενός μηνός γαλόπουλα

Το πτηνοτροφείο " Η Χρυσή Κλώσσα" είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία από το 1964 φροντίζει για την εκτροφή & την διάθεση κοτόπουλων & γαλόπουλων στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας & της Θεσσαλίας. Ξεκίνησε την λειτουργία του ως εκκολαπτήριο, εξού & η επωνυμία της επιχείρησης. Δημιουργός της επιχείρησης ήταν ο Γιολδάσης Χαράλαμπος, οποίος έφτιαξε θαλάμους κατάλληλους για εκκόλαψη αυγών, ανατροφής κοτόπουλων & γαλόπουλων

Θάλαμοι για την εκτροφή
κοτόπουλων & γαλόπουλων

Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα & ειδικά η ανατροφή των γαλόπουλων απαιτούσε υπομονή & επιμονή. Συνήθως ο κύκλος ζωής τους ξεκινούσε την άνοιξη & τελείωνε τα Χριστούγεννα. Μετά τον πρώτο μήνα της ζωής τους τα γαλόπουλα τα έβγαζαν εκτός θαλάμου. Μόλις το φτέρωμα τους μπορούσε να αντέξει την βροχή τότε ξεκινούσαν από την Λαμία & έφταναν μέχρι την περιοχή της Σίνδου λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη. Αυτό γινόταν τους Θερινούς μήνες όταν πραγματοποιούνταν η συγκομιδή του σιταριού στα χωράφια & ότι έμενε στο χωράφι, ήταν η τροφή του κοπαδιού.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, πολλοί ήταν οι κίνδυνοι, αλλά & τα παζάρια & οι λαϊκές που σιγά σιγά μείωναν το κοπάδι, άλλοτε με κέρδος, άλλοτε με ζημιά.

Τους μήνες του Φθινοπώρου, μετά το θέρισμα του ρυζιού έφερναν το κοπάδι στην περιοχή της Ανθήλης & βοσκούσαν τα γαλόπουλα.

Η Ελένη Γιολδάση με τα γαλόπουλα ελευθέρας βοσκής και τους φύλακες
του κοπαδιού.

1970, βοσκή νεαρών
γαλόπουλων

Καρπενήσι 1950,
ο Χαράλαμπος Γιολδάσης
με την σύζυγό του Ελένη

Ο Χαράλαμπος & η γυναίκα του ξεχώριζαν για την φερεγγυότητα & τον επαγγελματισμό τους.

Έτσι, προέτρεπαν τους πελάτες να φέρνουν τα αυγά για εκκόλαψη από τα κοτέτσια τους. Τα στοιχεία κάθε πελάτη καταγράφονταν, μαζί με πόσα αυγά είχε φέρει μαζί του.

Στο πτηνοτροφείο υπήρχαν 6 επωαστικές μηχανές Setter & 2 εκκολαπτικές μηχανές Hatcher. Η δυνατότητα εκκόλαψης ήταν περίπου 30.000 αυγά την εβδομάδα.

Τοποθέτηση αυγών
στα τελάρα Setter.

Τα αυγά τοποθετούνταν στα ειδικά τελάρα Setter & κατόπιν μεταφέρονταν στην επωαστική μηχανή Setter όπου παρέμεναν για 18 ημέρες. Σημαντικό ρόλο έπαιζε η σωστή ρύθμιση της υγρασίας (75-86%) & της θερμοκρασίας (37,6C). Στην συνέχεια, μεταφέρονταν στις μηχανές Hatcher στις οποίες παρέμεναν εκεί για 3 ημέρες ώσπου εκκολάπτονταν τα μικρά πουλάκια & ξεκινούσε ο κύκλος ζωής τους. Μετά από 21 ημέρες ο πελάτης παραλάμβανε τα πουλάκια που είχαν εκκολαφθεί & μαζί παραλάμβανε & τα αυγά που δεν ήταν γόνιμα.

Επωαστική μηχανή
Setter

Γαλόπουλα στις εγκαταστάσεις
του πτηνοτροφείου

1958, Ο Χαράλαμπος Γιολδάσης,
με τη σύζυγό του
και τις δύο κόρες τους.

Η επιχείρηση είχε οικογενειακό χαρακτήρα, σε αυτήν εργάζονταν οι 2 κόρες του Χαράλαμπου,
οι 2 γαμπροί του, η αδερφή του με τον άντρα της, η γυναίκα του Ελένη & ο μικρότερος υιός του Γεώργιος.
Η γνώση & τα μυστικά της καλής ποιότητας & της σωστής λειτουργίας του πτηνοτροφείου σιγά σιγά πέρασαν από τον πατέρα στον υιό.

1966, Γεώργιος Γιολδάσης

1966, Ο Χαράλαμπος Γιολδάσης
με τον μικρό του υιό Γεώργιο.

Πρωτομαγιά 1973,
Οικογενειακό τραπέζι.

Tα χρόνια πέρασαν οι καιροί άλλαξαν & σήμερα η επιχείρηση διευθύνεται από τον Γεώργιο Γιολδάση, οποίος έχει κρατήσει τις αρχές αυτές ζωντανές & τις μεταδίδει στους δικούς του υιούς, τον Χαράλαμπο & τον Κωνσταντίνο Γιολδάση.
Τώρα πια εξειδικευόμαστε στην ανατροφή των πρώτων 20 κρίσιμων ημερών της ζωής ενός κοτόπουλου. Τα πουλάκια εκτρέφονται με φύραμα παραγωγής μας στις εγκαταστάσεις μας & διατίθενται στους πελάτες μας μετά την 20η ημέρα της ζωής τους. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να αναθρέψει στον δικό του χώρο, τα κοτόπουλα της επιλογής του. Όλα τα κοτόπουλα έχουν λάβει τους απαραίτητους εμβολιασμούς & οι χώροι της μονάδας μας απολυμαίνονται καθημερινά.

Λεωφόρος Δημοκρατίας 103

info@kotopoula-lamia.gr

2231025755

© kotopoula-lamia.gr 2024 | All Rights Reserved